Kamer verhuren

Als je van plan bent om één of meerdere kamers te verhuren, dan gelden hiervoor bepaalde regels. Afhankelijk van de gemeente, de hoeveelheid kamers en degene aan wie u verhuurt zijn er verschillende regels van kracht. Als je 1, 2 of 3 kamers verhuurt, gelden er andere regels dan voor meer dan drie kamers, en wanneer u zelf ook in de woning woont. In het laatste geval gelden er regels voor hospitaverhuur.

 

Algemene regels

Vanuit de rijksoverheid zijn er verschillende regels voor het verhuren van een kamer. Het is allereerst handig om te controleren welke regels er gelden in jouw gemeente en om de gemeente in te lichten over de huurder (is dit een kind, kennis, toerist, student, of expat). Daarnaast is het belangrijk om de huurprijs vast te stellen voor kale huur en de prijs voor servicekosten. Je dient te letten op de staat van de woning, de privacy van de huurder, hoe je het aan moet pakken wanneer je de huurprijs of servicekosten wilt verhogen, hoe je bepaalde heffingen, zoals afvalstoffenheffing kunt doorberekenen aan je huurder en of je een tijdelijk huurcontract af wilt geven of met een opzegtermijn wilt werken. Bij het verhuren van een kamer kunnen zich ook problemen voordoen. Hiervoor kun je denken aan huurachterstand, overlast of onenigheid over bepaalde kosten. Wanneer je er zelf niet uit komt met de huurder kun je de huurcommissie inschakelen.

 

Meerdere kamers of hospita

Voor het verhuren van meer dan drie kamers, moet je altijd navraag doen bij de gemeente over geldende regels. Voorbeelden van extra regels voor dit type verhuur zijn bijvoorbeeld leefbaarheid regels, de verhuur mag niet voor teveel overlast zorgen en de leefbaarheid van de buurt moet in tact blijven. Extra vuilnisbakken, fietsen of auto’s kunnen tot overlast leiden waardoor de gemeente dit type verhuur niet altijd kan toestaan. Daarnaast moet de woning brandveilig genoeg zijn voor de verhuur aan meerdere personen, hierbij moet je denken aan het aantal rookmelders in de woning (minimaal 1 per kamer). Als laatst moet er bij verhuur van meer dan drie kamers gelet worden op de geluidseisen die de gemeente aan de woning heeft gesteld. De kamers hebben een bepaalde eis voor geluidsisolatie die voldaan moet worden. Voor de verhuur van hospitakamers, waar je zelf als huurder of eigenaar woont, gelden weer andere regels. Vraag ook hiervoor specificaties op bij je eigen gemeente.