Is flexwonen de oplossing voor arbeidsmigranten?

Is flexwonen de nieuwe trend van de woningmarkt? Ja! Flexibiliteit is nodig op de woningmarkt als gevolg van de veranderende samenstelling van de bevolking. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen waardoor de woningen langer bezet blijven. Daarentegen neemt de vraag naar woningen juist toe. Dit staat dus niet in verhouding tot elkaar waardoor er meer vraag is dan aanbod. 

Wat is flexwonen?

Steeds meer alleenstaanden zijn op zoek naar een woning. Hetzelfde geldt voor buitenlandse werknemers. De huisvesting van personeel is dan ook essentieel om hoge productiviteit te verwachten. Flexwonen kan dus een oplossing bieden voor verschillende groepen woningzoekers. 

Huisvesting van personeel kan worden opgelost door middel van flexwonen. Flexwonen is een zelfstandige woning met badkamer, keuken en toilet. Het belangrijkste kenmerk is de flexibiliteit. De woningen zijn namelijk tijdelijk beschikbaar. Ook de bewoner is op zoek naar tijdelijke woonruimte. Denk hierbij dus aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Is flexwonen de nieuwe trend om tijdelijk de krapte op de woningmarkt op te vullen?

Woningen voor buitenlandse werknemers

Voornamelijk in regio’s waar veel arbeidsmigranten zijn, zoals het Westland, is er een grote vraag naar tijdelijke huisvesting van personeel. Het is geen permanente oplossing maar biedt wel ruimte tot het vinden van een oplossing. Gezien de hoge prijzen en daarmee het gebrek aan woonruimte is die bij lange na nog geen oplossing. Gezinnen zijn dan ook op zoek naar permanente huisvesting. Voor arbeidsmigranten is dit echter ideaal. Het is zeer flexibel en voldoet precies aan de vereisten die zij stellen. 

Het biedt dan ook vele voordelen. Zo zijn het compleet ingerichte woningen met voldoende privacy. Voor werkgevers is het ook fijn en praktisch als de werknemers allemaal bij elkaar wonen. Enkele plaatsen zoals Katwijk en Naaldwijk hebben al appartementencomplexen speciaal beschikbaar gesteld aan arbeidsmigranten. Dat flexwonen de nieuwe trend is, staat vast.