Kamer huren

Ga je voor het eerst op jezelf wonen, of verhuizen? Er zijn bij het huren van een kamer een aantal dingen waar je goed op moet letten. Hieronder bespreken we de belangrijkste formele en informele zaken zoals wat voor kamer geschikt is voor jou, het huurcontract en wat je allemaal door moet geven als je een kamer gaat huren en gaat verhuizen.

 

Een passende kamer vinden

Een kamer huren kan best spannend zijn, vooral als het je eerste keer is. Het is belangrijk om goed voor jezelf op een rijtje te hebben wat je belangrijk vindt. Als je gaat verhuizen naar een bepaalde stad voor studie of werk, dan kun je via verschillende websites op zoek gaan naar een kamer. Voorbeelden hiervan zijn kamernet of verschillende pagina’s op sociale media zoals facebook. Wat zijn je eisen? Zo vind je het misschien wel belangrijk om in het centrum te wonen, of juist liever dicht bij de universiteit. Daarnaast zoek je misschien iets voor jezelf, of juist liever met huisgenoten. Wil je graag je eigen of een gedeelde badkamer en keuken. Allemaal wensen die je kunnen helpen met het beperken van het aantal opties.

 

Belangrijke zaken

Als je een kamer hebt gevonden is het altijd een goed idee om een kijkje te nemen voordat je het huurcontract ondertekent. Vaak wekken foto’s toch een iets andere indruk dan in de werkelijkheid en dit is een goed moment om de staat van de woning te controleren en om een eerste indruk te krijgen van mogelijke huisgenoten en de verhuurder. Als je het huurcontract ondertekent moet je op een aantal dingen letten. Allereerst moeten zowel de namen van de huurder als verhuurder op het contract staan, samen met het adres (en eventueel je kamernummer) en de datum vanaf wanneer het contract geldig is. De huisregels moeten in het contract staan, samen met de betalingsverplichtingen (wanneer en hoeveel) van zowel de kale huur als het gebruik van servicekosten, telefoon en internet (indien van toepassing). Als laatst hebben de huurders een coöptatierecht, dat betekent dat overblijvende huurders een mogelijke nieuwe huurder mogen aandragen. Zodra de handtekening van zowel de huurder als de verhuurder op papier staan is deze rechtsgeldig. Via de rijksoverheid kun je controleren of de prijs van je huur niet te hoog is. Als dit het geval is moet je dit binnen 6 maanden melden, dan kan de huurcommissie het nog terugdraaien.